Cukry patří do kategorie sacharidů, jedná se o mono- a disacharidy. Mluvíme-li o cukru, máme většinou na mysli cukr řepný, tedy sacharózu. Mezi cukry se řadí kromě sacharózy i glukóza, fruktóza, laktóza a některé další.
Další skupinou sacharidů jsou polysacharidy, kam patří zejména škrob obsažený např. v mouce, rýži, těstovinách, bramborách apod. Poslední skupinu tvoří vláknina, která má na naše zdraví řadu pozitivních účinků.
Více o sacharidech a cukrech se můžete dočíst zde.
Cukry dále rozlišujeme na cukry v potravinách přirozeně se vyskytující - v ovoci, zelenině, mléku a neochucených mléčných výrobcích, a cukry přidané. Cukry přidané používají výrobci za účelem zvýšení sladké chuti nebo je používáme my sami v domácnosti. Mezi přidané cukry patří všechny cukry pocházející z jiných zdrojů než ovoce, zeleniny a mléčných produktů. Není to jen klasický řepný či třtinový cukr, ale i med, slad, melasa, sirupy, případně dvakrát a více koncentrované ovocné šťávy se také započítávají mezi přidané cukry.
Cukry jsou především zdrojem energie a nepřináší našemu tělu žádný jiný užitek, jejich nadbytečný příjem může z dlouhodobého hlediska uškodit. Proto byste měli cukry do jídelníčku zařazovat co možná nejméně.
Přidaný cukr by měl v naší stravě tvořit maximálně 10 % z celkového energetického příjmu (tzn. u dospělých s průměrnou fyzickou aktivitou při příjmu 8400 kJ/2000 kcal cca 50 g na den), reálný příjem je však u většiny lidí o mnoho vyšší.
Chcete vědět, jak jste na tom s příjmem cukru vy? Zapište si svůj běžný jídelníček v programu Sebekoučink a zjistěte, jak si vedete.
Pozn.: Program Sebekoučink počítá celkový příjem cukru, tedy cukru přidaného i přirozeně se vyskytujícího v potravinách.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.